Snart är det än en gång dags för den årliga bokmässan att hållas i Göteborg. Mässan som kantades av flera nederlag under förra året får den här gången kämpa i motvind i ett försök att återvinna förtroendet hos sina besöker.

Högerextrem medverkan och över hundra författare som bojkottar mässan, samt avhoppet av Bokmässans VD; Bokmässan hamnade minst sagt i ett riktigt turbulent oväder i fjol. Det hela började med det förstnämnda, att den högerextrema tidningen Nya Tider fick medverka under Bokmässan. I Expressen skriver de att så många som 127 författare valde att bojkotta mässan förra året, detta då de inte vill representera sina böcker eller förlag där högerextrema krafter närvarar. När mässan väl hade hållits visade det sig att det blivit en riktig flopp sett till antalet besökare. Det gick så dåligt att Vd:n för Bokmässan valde att avgå på egen begäran.

Årets mässa

Fjolårets mässa gick inte riktigt som planerat och för att återfå de tappade författarna valde mässan att meddela att Nya Tider inte var välkomna inför årets upplaga. Bokmässan har även valt att årets tema ska vara ”respekt” på grund av förra årets rabalder, skriver Sveriges Radio. En av de många inbjudna gästerna till Bokmässan det här året är den Svensk-Kinesiske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad Kina. Skälet till att han blir inbjuden är med hänsyn till årets tema som är respekt. I ett öppet brev från mässans nya chef skriver hon att de hoppas att Gui Minhai med sina erfarenheter från både Sverige och Kina kan bidra med betydelsefulla perspektiv på litteraturen. Mer om Gui Minhais eventuella medverkan på Bokmässan i Göteborg finns att läsa i den här artikeln skriven av Göteborgsposten.

Hur årets mässa utspelar sig får vi se om ett par veckor. Som det ser ut nu har de åtminstone fått tillbaka de författare och förlag som i fjol valde att bojkotta mässan. Ett tecken på att det finns goda chanser för dem att återhämta sig i form av popularitet och besökare.