Vill du hjälpa ditt barn att ta körkort? Då finns det ett antal tips och råd som gör det hela både enklare och mindre kostsamt.

Det är viktigt att börja med övningskörning och utbildning vid körkortsskola i rätt tid, när ditt barn känner sig redo och motiverad att ge sig ut på vägarna. En person som är motiverad tar lättare till sig kunskap fortare och med större intresse än en person som blivit övertalad eller halvt tvingad att ta körkort. Att ha tid och pengar är en annan faktor att ta hänsyn till:

Påbörja körkortsutbildningen när du har tid och de pengar som behövs. Det är viktigt att kunna öva kontinuerligt. Annars finns det risk för att du måste lära dig saker som du en gång kunnat men glömt bort. Vilket resulterar i att det går det åt onödigt många lektioner – Ringens Bilskola

Börja på körskola innan du övningskör hemma

körkort bilskolaI en artikel i Metro går det vidare att läsa om vägen till körkortet i ett antal punkter. Där beskrivs också glädjen när man väl får beviset på sin enträgna körträning i handen, körkortet. Det gör det värt alla svåra prövningar man har gått igenom. Något som är vanligt är också att många börjar med att övningsköra med föräldrarna hemma, och lär sig fel. Eftersom det är svårt att lära om redan inlärda rutiner är det ett tips att i stället tillsammans med handledaren ta ett antal lektioner tillsammans från början, på en körskola. Det gör det rätt från början och det gör att du kan spara in både tid och pengar.

  • Körkortstillstånd

För att överhuvudtaget få övningsköra behöver du ett körkortstillstånd. Det gör du via Transportstyrelsen. Kom ihåg att ett giltigt syntest måste bifogas i ansökan.

  • Handledarintyg

För att en förälder, kompis eller kollega ska få vara handledare under övningskörningen krävs att både elev och handledare har gått introduktionsutbildningen.

  • Teori

För att vara säker på vägarna måste du kunna reglerna, och för att kunna reglerna måste du läsa teorin.

  • Riskutbildning

Detta handlar om att lära sig om potentiella risker i trafiken och hur de undviks på bästa sätt.

  • Körkortsprov

Sista hindret på din väg mot frihet på vägarna är kunskaps- och körproven.

Källa: Metro.se

Så mycket kostar körkortet i genomsnitt

Det kan vara en rätt så saftig historia att ta körkort och i SVT går det att läsa om hur ett genomsnittligt körkort i dag kostar ungefär 15 000 kronor. Sverige är också ett av de dyraste länderna att ta körkort i. Den höga kostnaden gör också att antalet svarta körskolor växer, eftersom många inte har råd. I jämförelse med hur mycket det kostar att ta körkort i Storbritannien eller på Irland kostar det dubbelt så mycket i Sverige.

Transportstyrelsen går det att läsa mer om vägen till ett körkort, där skrivs det om hur du behöver ett körkortstillstånd och hur du ansöker om ett sådant. Där finns dessutom information om regler för däck, regler i trafiken, avställning av fordon, om vägtrafik och om hur en riskutbildning går till.