Många drömmer om att ta körkort och kanske är just du en av dem? Här får du reda på hur det går till att ta körkort, hur lång tid det tar och vad du behöver kunna. Tids nog kommer du att upptäcka friheten med att kunna köra själv.

Att ta körkort är en relativt långt process. Du kan inte räkna med att ta körkort bara på en dag utan du behöver träna, boka bilskolan i tid och se till att klara av de olika proven. Du måste både öva teori och praktiskt körning innan du kan bli en bra bilförare. När du ska börja med körkortet kan du antingen träna på egen hand med en privat instruktör eller kan du också träna både teori och praktisk körning på en körskola. Du bör i så fall kontakta körskolan i god tid då många elever kan vilja ta körkort samtidigt. Du kan börja med att studera teori när du vill men det bästa är att du kombinerar den med körningen.

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid det tar att få körkort varierar. Du kan lyckas med en intensivkurs på två veckor, men du kan också behöva mer tid på dig. Många väljer att ta körkort i en lugn takt och det kan dröja flera månader innan de har körkortet i handen.

Proven

För att du ska få ett körkort måste du genomgå olika prov. De är två till antalet. Det ena provet är teoretiskt och det andra praktiskt. Du ska i det teoretiska provet besvara flera frågor om bilkörning, miljö och säkerhet. Du måste ha ett visst antal rätt för att bli godkänd, annars måste du göra om provet. I det praktiska provet ska du köra bilen som vanligt. Du ska helt enkelt visa att du är en säker förare som kan hantera bilen.