Att bo i hus är en dröm för många. Det innebär en vacker, grönskande trädgård, plats för hela familjen och grill precis närsomhelst. Men blir drömmen verkligen lika idyllisk som du kanske föreställer dig? Bor du i hus krävs en hel del arbete och utgifter från din sida; när något går fel, ligger allt ansvar på dina axlar. Detsamma gäller inte om du och din familj bor i lägenhet, vilket är en av många fördelar med att bo i lägenhet som familj.

Fördelar med att bo i lägenhet som familj

Som tidigare nämnt finns det ett flertal fördelar med att bo i lägenhet relativt till att bo i hus som familj. De tre viktigaste är:

  • Bostadsrätter är mycket billigare att köpa än villor. Du som vill äga ditt hem har det mycket enklare att samla pengar till en kontantinsats om du köper bostadsrätt än om du köper villa. När det blir dags för familjen att flytta vidare kan du eventuellt även tjäna pengar på din bostadsförsäljning om du investerat i rätt lägenhet. För precis samma summa får du dessutom högre standard på boendet och ett trevligare närområde!
  • Du slipper höga kostnader för underhåll. När du äger en villa ligger allt ansvar för fastigheten på dina axlar. Det innebär att om taket behöver ersättas (vilket borde göras en gång varje 25 år) är det du själv som måste betala den höga kostnaden för detta och hantera hela processen. Både tröttsamt och dyrt, särskilt för dig som är upptagen med familjen och jobbet!
  • Du får mer tid över till familjen. Bor du i lägenhet slipper du klippa gräset, fixa takrännan, vattna växterna, reparera staketet och så vidare. Tiden du sparar på detta kan du istället spendera med din familj!

Måste inte vara permanent

För dig som trots allt drömmer om villa-idyllen behöver det inte bli lägenhet för livet, men att påbörja fastighetsdrömmen med en lägenhet är ett utmärkt sätt att se till att din familj får det utrymme ni behöver medan ni sparar till en större kontantinsats för en villa; något som tar 35 år för den genomsnittliga barnfamiljen i Stockholms län. Vem vet – kanske ni förälskar er i lägenhetslivet?