Visste du att sagostunder för barn inte bara främjar ordförråd och kunskap utan att det även ger en skön och social stund mellan barn och förälder? Ibland är det dock så att sagostunden inte bara sträcker sig till sängen utan även involverar andra möbler, såsom soffan, köksbordet eller i badkaret. Sagostundsoptimera ditt hem!

Hela ditt hem ska naturligtvis vara barnsäkert men hur är det med sagostundernas komfort? Kan du sätta dig tillrätta i badrummet och läsa för en badande busunge, eller är våningssängen tillräckligt stor för att ni alla ska få plats under läsningen? Och hur är det om du är barnvakt? Har ni en bäddsoffa som ni alla kan krypa ihop i tillsammans och njuta av en bra bok? På Bäddsofflagret finns praktiska bäddsoffor för alla rum och tillfällen att dra ut och unna dig/er en bra sagostund.

barn läser sagaDra nytta av lässtunden

När du läser för dina barn eller någon annans också för den delen, så är det viktigt att ni är samlade och att ni har det bekvämt omkring er. Tänk också på att ett barn som får höra sagor blir trött och somnar, och för att undvika att väcka barnet kan du bara dra ut bäddsoffan och låta barnet stanna kvar i den lugna och sköna miljön. Varför inte somna tillsammans eller läsa för alla barnen som har pyjamasparty, som tillsammans däckar i soffan.

Lägg in massor av mysiga filtar på soffan, och dekorera med söta kuddar som får alla barn att komma i rätt stämning och koppla av lagom till sagostunden.

sagofigurArrangera ett sagorum

Du har säkert hört talas om barnrum och lekrum många gånger om, men har du hört talas om sagorum? Sagorummet är ett rum som ska gå i sagornas tecken där allt ska vara fantasifyllt och inbjudande för barnet. För en liten flicka kanske du kan inreda med féer och älvor och för en pojke något i stil med Sagan om Ringen där det mörka möter det ljusa. Sagorummet ska vara en rofylld lekplats men även ett rum där du kan läsa sagor för barnet eller där barnet själv kan få bläddra i sagoböcker eller rita teckningar inspirerade av sagofigurer och unika berättelser. Du kanske kan ställa in en bäddsoffa som du dekorerar med föremål eller syr ett överdrag i sagornas tecken. Från taket kan du hänga ned ett skynke som får agera tält som du dekorerar med urklippta pappersstjärnor, snöflingor eller annat vackert som för tankarna till en sagovärld. Låt barnet vara med och dekorera, måla på väggarna och välja ut belysning.

Ha också gärna en stor matta i rummet där flera barn kan sätta sig i en ring och måla tillsammans, leka lekar eller klippa ut figurer. Ett sagorum kan således både vara ett barnrum/lekrum/sagorum.

Kanske denna idé även skulle passa för en förskola eller ett dagis där det behövs ett speciellt rum som får alla barn att kunna fly in i en underbar värld av tomtar, troll, älvor och andra roliga varelser. Ett rum som skänker utlopp åt fantasin.