När familjen växer är det naturligt att behöva byta bostad. Om du ska sälja den nuvarande bostaden finns det några bra saker att tänka på. Värderingen är ett exempel på en viktig del i hela processen.

Om din familj har växt den senaste tiden och nuvarande boende känns lite trångt kan det vara dags att sälja och flytta till större. Att sälja en bostad är ett stort projekt och något som kan vara både överväldigande och spännande – läs mer om att sälja bostad här om du går i försäljningstankar.

Att piffa och fixa till bostaden kan höja värderingen

Real,Estate,Agent,Showing,New,House,To,CoupleNär du ska sälja en bostad finns det några saker som är bra att tänka på. Det är viktigt att göra en värdering inför en kommande försäljning. Då får du en uppfattning om hur mycket pengar du kan få för den nuvarande bostaden. Det är viktigt att veta eftersom du förmodligen ska köpa en ny större bostad och vill veta hur mycket du kan lägga på det nya boendet. Du kan försöka öka bostadens värde genom att göra små renoveringar.

Att ta tag i diverse skador innan försäljningen är en mycket bra idé. Om du är osäker över vad som är värt att fixa till och inte kan du alltid prata med en mäklare. Mäklaren kan ge dig bra tips och råd. Om du exempelvis målar väggar som har fula märken eller missfärgningar, fixar till ett slitet trägolv eller byter beslag på luckor och skåp i köket kan du höja bostadens värde rejält. Vad gäller större renoveringsprojekt är det svårt att avgöra om det är värt pengarna och besväret.

Att köpa eller sälja först

När du ska köpa en ny bostad är det viktigt att bestämma om ni ska köpa nytt först eller sälja den gamla bostaden först. Om du säljer först kan du i lugn och ro och sälja din gamla bostad utan tidspress. Du kan då visa bostaden flera gånger om du inte får bostaden såld för det pris du vill ha. Många banker kräver dessutom att den gamla bostaden ska säljas först för att du ska kunna garantera finansieringen för ditt nya hem. Om du köper först har du däremot mer tid på dig att leta det perfekta boendet. Du har inget specifikt datum som du måste ha en ny bostad till.