Det släpps enormt mycket ljudböcker idag. Av den anledningen kan det vara svårt att hitta bra ljudböcker till barn. I den här artikeln får du några tips.

Utbudet av svenska ljudböcker dominerades länge av deckare och annan litteratur för vuxna. När det gäller ljudböcker för barn var det desto tunnare. Nu är försäljningen av ljudböcker på god väg att gå om bokförsäljningen och branschen räknar med att skiftet snart kommer att vara ett faktum. Ökningen avspeglar sig förstås också i utbudet av inlästa barnböcker. Det kan vara svårt att välja när utbudet är så svårt. Här följer några hörvärda tips som passar perfekt för barn i olika åldrar.

Klassiska inläsningar av böcker för barn på mellanstadiet

ljudbokGunilla Brodrej tipsar i en artikel om en uppsättning ljudböcker som är särskilt bra för barn som går på mellanstadiet. Bland annat lyckas hon hitta fynd som skådespelaren Björn Granaths inläsning av George Orwells klassiker 1984. Ett annat hett tips är Tomas Bolmes inläsning av klassikern Rackham den rödes skatt.

Andra spännande ljudbokstips för barn mellan 9-12 är till exempel bokserien Warriors av Erin Hunter. Den utsågs till 2017 års bästa ljudbok för barn. I serien får barnet följa olika klaner av krigarkatter. Berättelsens centrala karaktär är den före detta tamkatten Rost som dras in i en konflikt han inte hade kunnat föreställa sig. Den magiska kappan av Katarina Genar är en spännande ljudbok som passar barn i samma åldersgrupp. Den handlar om en tjej i elvaårsåldern som får en röd kappa i födelsedagspresent. Det visar sig dock att kappan kommer med ett mysterium kopplat till dess tidigare ägare.

Ljudbokstips för yngre barn

Det finns gott om ljudböcker också för mindre barn. Titta till exempel in de här alternativen:

  • Astrid Lindgrens böcker är tidlösa klassiker som håller än. De flesta av dem finns inlästa som ljudbok.
  • Silvermysteriet av Martin Widmark. Böckerna om Lassemajas detektivbyrå är klassiker allihop och Silvermysteriet är inget undantag.
  • Pappa och jag av Ulf Nilsson. Pappa och jag berättar historien om en helt vanlig dag ur en fyraårings perspektiv. En väldigt bra bok för barn mellan 3-4 års ålder.