Att dagarna blir kortare och kyligare är ett klassiskt tecken på att hösten närmar sig, men vad som är ett riktigt hösttecken är att skolorna öppnar igen. Helt plötsligt fylls bussarna med förväntansfulla 6-åringar som för första gången ska sätta sig vid skolbänken. Det är första steget inför en tid av spänning, kunskap och nya vänskaper.

Det är nog få som glömt sin första skoldag. Förväntan blandat med både rädsla och glädje på samma gång. Känner jag någon i klassen? Är läraren snäll? Tänk om jag inte klarar av läxorna? Det kan vara många tankar som rör sig i huvudet på ett barn som precis ska börja skolan – och även som förälder kan det också vara svårt att ha koll på allt inför skolstarten.

Nya regler inför höstens skolstart

Från och med den här terminen är det obligatoriskt för alla barn att gå förskoleklass vid sex års ålder, skriver NVP. En ändring som kanske inte gör så stor skillnad med tanke på att de flesta redan väljer att skola in sina barn i förskoleklass. Rent statistiskt lär det inte synas någon extrem skillnad, men att genom att göra det obligatoriskt säkrar de att alla barn får 10 år i grundskolan. Detta gentemot de 9 obligatoriska åren som varit det som gällt tidigare. Trots att förskoleklassen kanske inte enbart fokuserad på läxor och studier (man ska ha tid för lek också) är det en otroligt bra möjlighet att lära sig hur saker och ting går till på en skola innan det drar igång på riktigt i första klass.

En av de som nyligen fick uppleva sin första skoldag är självaste prinsessan Estelle. En skolstart som hamnade i tidningen – alla ville ta del av prinsessans skolpremiär. Tidningen Svensk Dam var på plats på Djurgården där Estelles skola ligger för att fånga inskolningen på bild. I artikeln kan vi se hur kronprinsessan Viktoria och prins Daniel går hand i hand med Estelle mot uppropet för att sedan krama hejdå. Skolan den lilla prinsessan börjat på är Campus Manilla, en exklusiv och populär friskola på Djurgården som endast tar in 48 elever varje hösttermin. Är du intresserad av att få en plats på skolan för ditt barn gäller det att vara ute i god tid. Redan från ett års ålder kan man ställa sig i kö, och inför skolstarten av förskoleklassen är det närmare 6000 barn som konkurrerar om de 48 tillgängliga platserna.

Skolstarten kan bli kostsam

När skolan börjar för barnen kan det bli en kostsam historia för föräldrarna som måste köpa in all tänkbar utrustning som krävs i plugget. Det handlar om ryggsäck, pennskrin och självklart vill man vara fin i nyklippt hår och ny höstjacka. Sveriges Radio har gjort ett spännande reportage om pengafrågan i samband med skolstarten, bland annat går de igenom just ”back to school-hysterin” som syns överallt från slutet av juli fram till att de första skolklockorna ringer in. Reportaget hittar ni här.