När våren kommer och det börjar närma sig sommar är det dags att ta tag i trädgården med hårdhandskarna. Att påta i trädgården är lika nyttigt för kroppen som för själen och tar du med barnen blir det ännu roligare. Dessutom får du och barnen många godsaker att äta under sommarhalvåret.

Odla smart och odla rätt om du har barn i huset. Barn är svåra med grönsaker och brukar vara mer eller mindre kräsna. Kolla därför vad dina barn tycker om att äta såsom jordgubbar, vinbär, krusbär och gurkor samt kanske söta tomater. Vänd dig sedan till en trädgårdsbutik online och sätt upp allt i trädgården som främjar trädgårdsarbetet.

Bär för barn

Barn gillar sådant som är sött, det är ingen hemlighet. Detsamma gäller vuxna förresten och vad kan då vara bättre än att sätta bärbuskar med skogens alla goda bär på tomten? Börja med lättodlade bär som hallon, krusbär, vinbär och jordgubbar och utöka med söta björnbär som finns i massor av sorter. Bären är lätta att plocka och du kommer säkerligen få hjälp med bärplockningen av de små händerna som gärna tar sig en smakbit samtidigt.

Använd odlingslådor så blir det lättare

Ju mer du odlar desto mer måste du hålla reda på vad som är vad. Det hela underlättar om du sätter upp odlingslådor och etiketter och på så sätt märker ut vilken planta som växer var. Måla odlingslådorna och skriv på dem vad som finns i. Låt barnen skriva etiketter på träpinnar att sticka ner i jorden. Här kan även annan information ingå som bevattning, gödsel eller hur ofta man ska beskära växten etc.

Förklara för barnen vitsen med odling

Barn vill inte göra saker frivilligt om de inte ser något värde i det. Om de ser sina föräldrar påta i jorden är det dock troligt att de tar efter och hänger med ut på vårkanten. Låt alltid barnen få vara med på ett hörn och ge dem uppgifter som att förodla i kruka, vattna eller sticka ner frön i jorden. Förklara även varför odling är så bra. Några exempel är: