Övergången mellan barnåren och tonåren är omvälvande på många sätt. Plötsligt behöver ditt barn mer eget utrymme och en privat sfär där hen kan känna sig hemma. En ”tween” har andra behov än ett litet barn och det här är ett perfekt tillfälle att tillsammans inreda ett tonårsrum som är både trivsamt och funktionellt.

När det är dags att inreda ett rum till tonåringen är det bra att tänka långsiktigt. Byt ut barnsängen mot en normalstor säng och tänk kvalitet framför kvantitet. Investera i en bra säng och sängkläder av god kvalitet, exempelvis underlakan percale hos Nolhaga Hem, för både komfort och hållbarhet. Tänk att barnet ska bo i rummet tills dess att hen flyttar hemifrån. Satsa också på bra förvaring och bekväma sittmöjligheter.

Skapa en egen plats hemma

rumViktigast att tänka på är att ge din tween en privat sfär i hemmet.

–  Jag tror att det är viktigt att de känner att man förstår och respekterar det här behovet av en egen plats, där jag som förälder behöver backa och knacka. Har man inte ekonomiska förutsättningar att ge ett eget rum så kan man visa den respekten på andra sätt genom draperier, en säng som är som en koja eller att de får ha en egen dator som ingen annan pillar på, säger barnpsykolog Malin Bergström i en artikel i Svenska Dagbladet.

Ni kan tillsammans diskutera vad som behöver finnas. Kompishäng är viktigt i den här åldern så en soffa eller saccosäck att hänga i kan vara en bra inredningsdetalj. Låt ditt barn själv vara med och bestämma stilen i rummet, det är viktigt att hens intresse och stil lyser igenom.