Det finns flera anledningar till varför man som familj väljer att byta bostad, ibland växer familjen ur den nuvarande bostaden och ibland behövs en flytt för att barnen ska få gå i bättre skola. Av vilken anledning du än flyttar finns några saker att tänka på – för att flytten ska gå så smidigt som möjligt för alla inblandade.

Dags för en flytt med familjen till en ny bostad? Då är tipsen att gå in på flyttfirma-flytthjalp.se/ för att boka just både flytthjälp med packning och inbärning tillsammans med frakt och vanliga flyttfirmatjänster. Då kommer den faktiska flytten flyta på smidigt. Men något som är väldigt viktigt att tänka på är att när du flyttar med barn, oavsett anledning, finns några saker du inte ska glömma bort.

Tips inför flytt med barn i bilden

Något som är bra att tänka på när du och familjen ska byta bostad är att göra flytten som smidig som möjligt för barnen. Till exempel kan det vara en bra idé att förbereda barnet på flytten en tid innan, bland annat har Sydsvenskan Minibladet listat en rad olika barnböcker som just rör hur ett barn kan känna inför en flytt så dessa kan ni tillsammans läsa så barnet kan sätta ord på sina känslor. Detta gäller förstås för de mindre barnen så när ni flyttar med äldre barn kanske detta inte är lika nödvändigt. Vad som däremot ska göras oavsett barnets ålder är att registrera barnet flytt hos Skatteverket och då är det bra att tänka på detta:

  • Flytt av barn som är upp till 16 år ska anmälas av föräldrarna.
  • Barn som är mellan 16 och 18 år kan välja om det är föräldrarna som ska anmäla flytten eller om de själva vill göra det (barn över 18 år ska anmäla själva).
  • Barn som studerar på annan ort ska i alla fall vara folkbokförda hos sin vårdnadshavare och inte på deras studieort.

Flytta för att få förtur till en bättre skola

En vanlig anledning till varför barnfamiljer flyttar har med skolutbudet i hemmets närhet. Även om vi i Sverige inte har speciella skoldistrikt och att vi faktiskt får välja vilken skola våra barn ska gå i helt fritt så finns fördelar med att bo nära skolan. Något som till exempel är viktigt att känna till är att vissa skolor har vissa angivna områden som har förtur, så när vissa skolor är väldigt populära är det till fördel att bo i sagda område. Därför är det vanligt att familjer som vill gardera sig för detta just flyttar till det område som gäller, skriver bland annat Sveriges radio om – och det kan vara bra att lägga på minnet.